Normen
Definitie en betekenis: Normen
Normen zijn gedragsregels die als normaal en vanzelfsprekend worden betitelt. Het zijn omgangsvormen binnen een samenleving die iedereen kent en toepast.
Het is normaal dat je op tijd komt als je met iemand hebt afgesproken. En als je ergens naar binnen gaat, dan is het toch logisch dat je de deur even openhoudt voor degene achter je..?
Betekenis normen
Normen kun je zien als richtlijnen hoe je sociaal gewenst met elkaar omgaat
Hoe je je “dient” te gedragen in bepaalde omstandigheden. Dit zijn een soort ongeschreven regels van goed fatsoen waar het gros van de mensen zich min of meer aan houdt.
Normen ontstaan uit de achterliggende waarden. De waarde respect uit zich bijvoorbeeld in de norm dat je niet mee kijkt als iemand aan het pinnen is. Dat vinden we vanzelfsprekend, omdat we respect voor elkaar zien als iets wat waardevol is.
Sociale regels
Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf herkennen. Zodra je je anders gedraagt dan de norm is, kunnen bepaalde ongemakkelijke gevoelens ontstaan, onprettige gevoelens van bijvoorbeeld schaamte of schuldgevoelens.
Als je je afspraak bijvoorbeeld niet nakomt, dan voel je je daar waarschijnlijk niet helemaal prettig bij. Of wanneer je voordringt bij de kassa, weet je dat dat tegen de norm indruist en dat voel of merk je bij jezelf.
Nergens staat dat in je neus peuteren verboden is. Maar terwijl iedereen het doet, doe je het (normaal gesproken) niet in het bijzijn van en duidelijk zichtbaar voor anderen. Word je hierop betrapt, dan kan een gevoel van schaamte ontstaan, omdat je weet dat de ander er hoogstwaarschijnlijk afkeurend tegenover staat.
Normen hebben dus betrekking op sociaal gedrag en zijn een uitspruitsel van bepaalde waarden. Dat je voorzichtig bent met de grasmaaier van de buren is de norm, met respect voor andermans spullen als waarde.
Omgeving heeft invloed op normen
Hoe sterk men zich houdt aan de verschillende normen, is sterk afhankelijk van het gedrag van de omgeving.
Als men bijvoorbeeld in een buurt is waar veel afval op straat ligt, dan zal men zelf ook sneller iets op de grond gooien. En andersom geldt dat ook: In een buurt zonder ook maar iets van afval op straat, zal men veel minder snel rommel achterlaten.
Als er een nette rij is voor de bar van een festival, dan wacht iedereen gewoon op zijn beurt. Je gaat dan niet voordringen. Als iedereen echter zo snel mogelijk aan de beurt probeert te komen door
(voor) te dringen, dan ga je dat zelf ook sneller doen.
We zijn allemaal prima op de hoogte van de algemeen geldende normen. Maar hoe we daar in de praktijk mee omgaan, wordt dus beïnvloed door hoe de meerderheid van de mensen om ons heen er mee omgaan.
Meer gerelateerd aan normen:



