Persoonlijke waarden

Persoonlijke waarden zijn dingen die je zelf belangrijk vindt oftewel je drijfveren. Deze dingen kunnen afwijken van datgene waar anderen juist veel waarde aan hechten. Hoe zit het met persoonlijke waarden, welke komen het vaakst voor en wat kun je ermee?

Waarom persoonlijke waarden onmisbaar zijn

Wanneer je inzicht heb in je persoonlijke waarden weet je ook wat voor jou belangrijk is. Niet alleen in het privéleven (relatie en thuissituatie) maar ook op het werk.

Persoonlijke waarden kun je onderverdelen in werkwaarden en persoonlijke drijfveren. Je kunt op het werk iets anders belangrijker vinden dan wanneer je thuis bent. Zowel de persoonlijke drijfveren als de werkwaarden behoren tot de kernwaarden.

Persoonlijke waarden

Voorbeelden van de belangrijkste persoonlijke waarden

Kernwaarden zijn typerend voor jou: het geeft aan waar jij voor staat. Deze kernwaarden ontwikkel je gedurende het leven, vaak al tijdens de jeugd en puberteit. Maar ook op latere leeftijd kunnen er kernwaarden bijkomen of verdwijnen. Laten we eens naar de belangrijkste persoonlijke waarden bekijken.

Normen en waarden

Misschien wel een van de belangrijkste persoonlijke waarden: normen en waarden. Dit zijn de omgangsvormen en hoe jij je in bepaalde situaties gedraagt. Normen en waarden zijn misschien allesomvattend maar kunnen voor jou ontzettend belangrijk zijn en behoren dan ook zeker dat de persoonlijke waarden.

Verantwoordelijkheid

Niet iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid. Dit zie je in de privésfeer maar ook op de werkvloer. Je moet weten waar jouw verantwoordelijkheid ligt en je taken serieus nemen.

Zelfrespect en respect voor anderen

Wanneer je jezelf respecteert, kun je ook respect voor anderen opbrengen. Helaas toont niet iedereen respect, wat zich uit in asociaal gedrag. Respect is heel belangrijk, vooral wanneer je met verschillende mensen te maken krijgt. Dit hoort dan ook zeker bij een van de meest voorkomende persoonlijke waarden.

Sociale erkenning

Erkenning (sociale erkenning) is de basisbehoefte van ieder mens. We willen graag erkenning en waardering van anderen krijgen. Hoewel we het niet vaak toegeven vinden we sociale erkenning zo belangrijk dat het zeker tot de persoonlijke waarden behoort.

Gezondheid

Een goede gezondheid is onmisbaar. Vraag iemand wat hij belangrijk vindt en het zal vaak over gezondheid gaan. Het behoeft dan ook geen verdere uitleg dat gezondheid bij de meeste mensen onder de kernwaarden valt.

Zeggenschap

Deze kom je niet bij iedereen tegen, want zeggenschap heeft een overlapping met leiderschap. Sommigen vinden het wel goed en laten veel zaken aan anderen over. Anderen houden liever de touwtjes zelf in handen en willen zeker zeggenschap hebben.

Meer voorbeelden van waarden >>

Persoonlijke waarden en goed functioneren

In een vacature kom je vaak een aantal voorwaarden tegen. Vergeet niet dat deze voorwaarden ook onder de persoonlijke waarden vallen. De werkgever ziet het liefst een aantal kenmerken bij de sollicitant, waardoor deze beter binnen het bedrijf of de functie aansluit (zie ook kernwaarden bedrijf).

Voorbeelden van persoonlijke waarden in combinatie met goed functioneren zijn: sociale erkenning, collegiaal, doorzettingsvermogen, leiderschap of zeggenschap maar ook wederzijds respect en een open communicatie.

Wil je goed kunnen functioneren dan is het belangrijk dat je om kan gaan met kritiek, vaardigheden ontwikkelt en onafhankelijk bent. Je ziet, persoonlijke waarden spelen een rol binnen een nieuwe of bestaande baan. Ze kunnen je toekomst maken of breken.

Moet ik mijn persoonlijke waarden kennen?

Het is altijd goed om voor jezelf je persoonlijke waarden op een rij te zetten. Veel mensen denken hier niet bij na, totdat ernaar gevraagd wordt. Weet jij wat jouw persoonlijke waarden zijn? Maak voor jezelf uit wat je echt belangrijk vindt en waar je mee aan de slag wil gaan.


Auteur: Bianca Walraven