Elk bedrijf of onderneming heeft een aantal idealen, dit zijn de kernwaarden van het bedrijf. Een bedrijf staat hier helemaal achter en handelt vanuit deze gedachten. Het is voor ondernemers niet altijd eenvoudig om de kernwaarden te bepalen.
Kernwaarden of basiswaarden
Kernwaarden staan ook wel bekend als basiswaarden. Het zijn de waarden waar een ondernemer aan vasthoudt. Wanneer een onderneming de kernwaarden verandert, bijvoorbeeld omdat de markt verandert, gaat het hier eigenlijk niet om kernwaarden. Echte kernwaarden zullen nooit veranderen, wat er ook gebeurt.
Voorbeelden van kernwaarden
Wat zijn kernwaarden nu precies? Om dit duidelijk te maken volgen hieronder een aantal voorbeelden.
Maatschappelijk verantwoord
Misschien wel een van de meest gebruikte bedrijfskernwaarden. Vooral grote bedrijven verklaren dat ze maatschappelijk verantwoord zijn. Het gaat hier om duurzaam ondernemen oftewel rekening houden met het milieu, de natuur en de mensheid.
Oprechtheid
Mensen doen graag zaken met bedrijven die oprecht zijn. Met oprechtheid bedoelen we eerlijkheid, hartgrondig, openhartig of rechtuit. Niet om de zaken heendraaien maar doen wat er gezegd (en beloofd) wordt.
Creativiteit
Een mooie kernwaarde voor grafisch vormgevers, speelgoedfabrikanten of pretparken. Creativiteit spreekt tot de verbeelding en trekt altijd nieuwe klanten aan.
Klantgericht
De klant is koning en zo wordt deze graag behandeld. Klantgericht werken of klantgerichtheid is dan ook een belangrijke basiswaarden voor een bedrijf. Niet voor niets zie je klantgerichtheid dan ook vaak op de over ons pagina staan.
Wanneer de kernwaarden niet kloppen
Een bedrijf heeft als kernwaarden klantgerichtheid en maatschappelijk verantwoord. Vervolgens produceert dit bedrijf auto’s met een hoge CO2 uitstoot en snauwen ze hun klanten af. Je kunt je voorstellen dat de kernwaarden waar het bedrijf achter zou moeten staan, totaal niet kloppen.
Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het bedrijf. Klanten krijgen minder vertrouwen in de onderneming en haken af. Bovendien is de kans groot dat de niet kloppende kernwaarden snel via social media verspreid worden, waarbij vaak de spot wordt gedreven met het bedrijf. Dit komt het aanzien en de betrouwbaarheid van het bedrijf helemaal niet ten goede. Het is daarom belangrijk dat de kernwaarden ook echt kloppen en dat het bedrijf hier aan vast blijft houden.
De kernwaarden voor je bedrijf bepalen
Hoe bepaal je als startende ondernemer de kernwaarden voor jouw bedrijf? Zzp’ers zijn hier vaak niet mee bezig, de eerste kernwaarden verschijnen na een tijd vanzelf.
Wie het goed aan wil pakken denkt van tevoren over de belangrijkste basiswaarden na. Deze basiswaarden of kernwaarden naar buiten toe communiceren zorgt direct voor meer vertrouwen.
De kernwaarden voor het bedrijf bepalen, dit kan soms erg lastig zijn. Bedenk wat erg belangrijk is voor jou als ondernemer of voor het bedrijf. Noteer dit en bedenk op deze manier minstens tien kernwaarden. Maak hier vervolgens een top vijf van. Het is overigens niet nodig om meer dan vijf kernwaarden voor jouw bedrijf vast te stellen: de meeste bedrijven hebben er twee tot vijf.
Wanneer je meer kernwaarden vastlegt dan kan dit rommelig overkomen: de klant weet niet goed waar hij of zij aan toe is. Houd er rekening mee dat kernwaarden elkaar niet tegen mogen tegenspreken. Kijk hierbij ook naar de verschillende groepen zoals klanten, opdrachtgevers, leveranciers en aandeelhouders.
Communiceer je richting de klanten dat de onderneming kinderarbeid aan wil pakken? Laat je de leveranciers weten dat ze zo goedkoop mogelijk moeten produceren door gebruik te maken van kinderarbeid? Deze kernwaarden spreken elkaar 100% tegen, laat dat duidelijk zijn.




Auteur: Bianca Walraven